In aceasta perioada majoritatea ligilor studentesti din Iasi si din tara fac recrutari, dar intrebarea e de ce sa intri intr-o liga?
Ca in orice alta organizatie sunt avantaje si dezavantaje. Conteaza foarte mult ce pasiuni, ce interese ai si mai ales ce vrei sa faci in viitor. Multi spun ca intra in organizatii studentesti pentru experienta, sa isi faca noi prieteni dar aceste lucruri nu sunt chiar adevarate, majoritatea intra din plictiseala. Merg dezorientati prin universitate si vad un afis de recrutare, se uita si citesc ca organizatia X recruteaza noi membri, poate a auzit de organizatie poate ii place afisul sau poate nu are altceva mai bun de facut si merge la recrutare. Ajung in sala si incepe prezentarea organizatiiei, prezentare in care fiecare organizatie e cea mai puternica cea mai importanta, toate proiectele au iesit perfect, toate ajuta studentii ii reprezinta ii formeaza, o imagine de poveste sau mai simplu spus marketing. Dar nimeni nu spune cum stau lucrurile de fapt ce inseamna sa fi cu adevarat intr-o organizatie studenteasca. Nimeni nu spune ca pentru a realiza ceva acolo trebuie sa muncesti foarte mult chiar daca de cele mai multe ori nu o sa-ti fie recunoscute meritele, sa inveti singur ce trebuie sa faci pentru ca cei care ar trebui sa te invete sunt "alesi" in functie de popularitate nu in functie de competente, nimeni nu iti spune ca trebuie sa induri o gramada de critici de cele mai multe ori venite de la persoane care nu sunt capabile sa faca ceva dar pentru a nu atara cat sunt de incompetente critica tot. Asta e o mica parte din realitatea unei organizatii studentesti.
Acuma apare intrebarea fireasca de ce sa intru intr-o astfel de organizatie?
Nu pot sa raspund eu la intrebarea asta dar pot sa punctez cateva avantaje si dezavantaje.
O sa incep cu avantajele:
- Este o metoda foarte buna de ati face noi prieteni, asta in conditiile in care mediul din organizatie permite acest lucru, nu toate organizatiile favorizeaza socializarea intre membri.
- Cunosti oameni noi, daca alegi o organizatie specializate pe un anumit domeniu atunci ai ocazia sa intalnesti persoane din ani mai mari care te pot ajuta la facultate in cariera si chiar si in formarea ta personala.
- Poti sa-ti pui in practica ideile, desi aici e o problama mai ampla, in principiu poti face asta. Trebuie numai sa fi atent ca organizatiia sa aiba si capacitatea de a te ajuta nu cred ca o organizatiie de la mecanica pote sa te ajute foarte mult cu o expozitie de pictura sau cu un concurs de poezie.
- Inveti lucruri noi si interesante, si asta depinde foarte mult de profilul organizatiiei.
Ca dejavantaje ar fi:
- In primul rand pierzi timp, si nu ma refer ca iti ocupa mult timp, ci efectiv pierzi timpul de pomana. Sa luam de exemplu sedintele, in general sedintele dureaza 1-2 ore la care daca stai mai departe sa zicem Tatarasi, Nicolina, Alexandru mai pierzi 2 ore si pe drum, adica pierzi 3-4 ore sa participi la o sedinta la care efectiv nu se discuta nimic, de obicei vine cineva si prezinta diverse activitatii, membri nu sunt intrebati daca vor sa se implice sau nu daca sunt interesati, efectiv e o prezentare. Nu vreau sa fiu rau dar e mult mai eficient sa trimti un mail cu prezentarea respectiva se pierde mult mai putin timp si fiecare o poate citi de cate ori vrea.
O categorie mai aparte de sedinte la care se pierde timpul sunt cele care sunt "convocate" pentru a lipi afise si a impartii fluturasi. Astea sunt cele mai stupide adica faci o sedinta numai sa impatri fluturasi si afise e dea dreptul stupid dar multe ligi procedeaza in acest mod. Hai sa analizam putin "utilitatea" acestor sedinte si a "sefilor" care le convoaca (nu putem vedea utilitatea fara sa ii analizam si pe cei care le convoaca). In primul rand sedintele se fac seara (numai atunci poti aduna studentii), in loc sa te relaxezi dupa o zi de facultate trebuie sa mergi la o sedinta foarte inutila. Ajungi acolo si incepe sedinta. Cel care tine sedinta incepe sa tina o prelegere cat de important e sa fie distribuite alele materiale, dupa care incepe sa faca o lista cu cine si in ce zone lipeste afisele in ce zona impart fluturasii, adica eu daca am timp sa impart maine fluturasi intre 12 si 13 trebuie sa pierd 3-4 ore sa merg la o sedinta sa anunt ca pot sa impart fluturasi o ora. (fara sa fiu rau dar in mileniu 3 aceste lucruri se pot rezolva si prin telefon, mail, sms nu trebuie sa pierzi cateva ore pentru asta).
Cum ziceam mai devreme pentru a intelege utilitatea acestor sedinte trebuie sa ii analizam si pe cei care le convoaca, multe din aceste persoane sunt foarte slab pregatite, nu au facut nici un fel de curs in mamagmentul timpului, proiectelor, si nici nu au capacitatea de a concepe strategi si de a rezolva probleme. Multi pornesc de la premiza ca daca asa s-a facut asa trebuie sa facem si nu se gandesc nici o clipa daca e bine sau nu, daca sa poate mai bine, stiu ca asa trebuie facut si asa fac. Neavand o gandire strategica nu pot realiza o strategie coerenta, adica materialele le iei in timpul zilei de multe ori dimineata sau cel tarziu la pranz, aprobarile pentru acele materiale le iei in timpul zilei pana pe la 4-5 dupa asta nu mai gasesti pe nimeni, impartitul materialelor se face de obicei tot in timpul zilei, dar sedintele se pot face numai seara ca atunci poti strange studentii. Acuma cum gentestii unii aceste sedinte iau (sau trimit pe cineva dupa materiale) in timpul zilei le aduce la sediu ligi, anunta sedinta ziua urmatoare sau peste 2 zile (in functie de sali de timp de ziua din saptamana si de cele mai multe ori de programul personal) timp in care materialele stau in sediu, acuma este posibil ca persoana sa fi mers cineva dupa aprobari in timpul asta dar o sa vedeti ca acest lucru nu se intampla de obicei, si la sedinta incepe impartirea materialelor, daca sunt luate aprobarile materialele se impart din ziua urmatoare daca nu se mai pierde cel putin o zi. Oricine poate vedea ca aceasta tactica e una in care se pierde foarte mult timp inutil si totul pentru ca un "sef" sa se simta bine ca a facut o sedinta ca la "carte", fara sa se gandeasca la metode prin care materialele sa fie distribuite mai repede si oamenii sa piarda cat mai putin timp, in fond ce conteaza programul membrilor cat timp seful se simte bine.
Am considerat ca acest dezavantaj trebuie prezentat mai pe larg pentru a intelege cum lucreaza unele ligi studentesti.
- Un alt dezavantaj este legat de mediul existent in liga si aici trebuie sa fiti foarte atentii sunt multe ligi studentesti in care 1-2 oemenii dicteaza tot, si numai parerilor lor conteaza faci ceva care nu le convine si toti o sa fie impotriva ta. EVITATI ACESTE LIGI.
Cum puteti recunoaste aceste ligi, in primul rand daca la o sedinta anumite pareri propuneri nici macar nu sunt ascultate ca presedintele, un membru al biroului de conducere sau chiar si un fost membru sau presedinte intrerupe persoana care vorbeste, sau respinge propunerea fara sa aduca argumente solide (multe argumente sunt de genul "Ca asa zic eu", "Asa vreau eu", "Asa trebuie sa facem").
- In multe ligi meritele personale nu sunt recunoscute, daca totul iese bine e meritul sefilor, daca ceva iese prost e meritul tau, daca obtii o sponsorizare de 500 $ e meritul coordonatorilor daca nu o obtii e vina ta. Atentie la acest aspect.
- In foarte multe ligii prioritate la traininguri, excursii au sefii, chiar daca un membru merita mai mult acel avantaj seful il primeste.
Mai sunt multe dezavantaje dar consider ca astea sunt cele mai importante.
Fiecare decide ce vrea sa faca, important e sa ia o decizie numai dupa ce cunoaste toate aspectele nu numai ce este partea buna.
Pentru o decizie corecta INFORMATIVA.
Iașul pregătește apărarea pentru războiul cu Rusia
-
Sub semnătura Magdei Grădinaru, SpotMedia publică ieri, 15 februarie 2024,
un amplu interviu cu istoricul ieșean Mihai Chiper din care eu rețin un
singur a...
Un comentariu:
Total adevarat. Ce as mai putea spune?
Imi place ca argumentezi cu patos:D
Salutari din Germania!
Te astept cu comentarii pe blog!
Paul
Trimiteți un comentariu