sâmbătă, 7 iunie 2008

Goana universitatilor dupa bani face anual mii de victime printre tineri

La admitere, pare a prima un singur lucru: ca facultatile sa isi atraga cit mai multi studenti, ceea ce inseamna si venituri mai mari pentru ele. In aceste conditii, in ce masura alegerea candidatilor va fi si una buna pentru viitorul lor? Ce spun profesorii, studentii sau oficialii din Educatie?


"E un domeniu foarte frumos, dar nu am obtinut in facultate cunostintele de care am nevoie. Fara training nu ai nici o sansa. Universitatea nu ne-a pus la dispozitie nici un loc de practica". Este reactia total dezamagita a Andreei, o absolventa de Relatii Publice la "Cuza". A ales sectia aceasta pentru admitere cu un entuziasm extraordinar. Acum se intreaba cu teama daca va putea gasi un loc de munca in domeniu, despre care toti i-au spus la admitere ca va avea o cautare extraordinara, sau va ajunge vinzatoare sau promoter la supermarket, la fel ca zeci dintre colegele ei mai mari? La fel se intimpla la multe din facultatile iesene cu nume pompoase, cu mare succes la admitere, dar cu "esec" la absolvire. De ce exista aceasta situatie absolut anormala, neintilnita deloc in Occident, de a produce mii de absolventi de care nu are nevoie nimeni? Pentru ca nici o universitate din Iasi nu si-a comandat studii de piata sau nu are statistici cu absolventii ei, pentru a vedea, macar in mare, ce vrea piata, si a-si ajusta astfel oferta.

Universitatile iesene au intrat deja in febra examenelor, in timp ce viitorii absolventi de liceu se pregatesc pentru inscrierea la facultate. Concurenta mare se anunta si in acest an la Filosofie, Economie si Administrarea Afacerilor, Drept - de la Universitatea „Al.I.Cuza" - dar si Automatica si Calculatoare sau Constructii de Masini de la Universitatea Tehnica „Gh.Asachi".
Detalia, la „Cuza" cele mai rivnite specializari la admiterea de anul trecut au fost: «Comunicare Sociala si Relatii Publice», «Relatii Internationale si Studii Europene» sau «Asistenta Sociala», toate trei din cadrul Facultatii de Filosofie, «Jurnalism», din cadrul Facultatii de Litere, «Drept», «Psihologie», precum si specializarile economice de la FEAA.
"Universitatea Cuza dispune, intr-adevar, la ora actuala de o diversitate tot mai accentuata de programe de studiu pentru licenta si master, rezultat al unei politici de adaptare permanenta la cerintele pietei de munca, si ea in continua diversificare si schimbare. Au aparut aceste programe de studii noi, la care vin candidatii intr-un numar destul de mare", a spus prof.dr. Constantin Salavastru, prorector la „Cuza" si profesor la Filosofie.

citeste tot articolul

Niciun comentariu: